I’ts all in the name

Sparkle 4 All waarborgt sinds de start in 2001 een maatschappelijk verantwoorde en duurzame werkwijze, is dier- en milieuvriendelijk en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar: ‘4 all’ dus!

Naast het werken met biologische merken zijn bijvoorbeeld de wattenschijfjes, tissues en wattenstaafjes van 100% biologische katoen en hebben de papieren disposables een FSC keurmerk. Schoonmaakproducten en wasmiddelen zijn van het merk Ecover.

Hormonen in de war, het ontstaan van allergieën en verhoogd risico op borstkanker
Je hoort en leest er steeds vaker over: hormoonverstorende stoffen, in het Engels EDC’s of endocrine disrupting chemicals genoemd. Dit is een verzamelnaam voor heel wat verschillende synthetische stoffen, zoals ftalaten, parabenen en bisfenolen, die in tal van producten terug te vinden zijn, zoals pesticiden, verf, plastic, huishoudproducten en cosmetica. De wetenschap heeft aangetoond dat deze stoffen zich in je lichaam kunnen gaan gedragen als hormonen, of -net het omgekeerde- de werking van je hormonen kunnen gaan blokkeren. Hierdoor kan je hele hormonale systeem verstoord raken, met mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid, obesitas, diabetes, borst- en prostaatkanker en nog heel wat andere aandoeningen.

De belangrijkste hormoonverstoorders in cosmetica

Deze kan je in 3 groepen verdelen: ftalaten, parabenen en UV-filters. In sommige gevallen (helaas niet altijd) kun je deze herkennen op de ingrediëntenlijst van de producten die je koopt of misschien al in je badkamerkastje hebt staan. Het loont dus zeker de moeite om al je verzorgingsproducten aan een kritische blik te onderwerpen!

  1. Ftalaten worden vaak aan plastic toegevoegd om het soepeler te maken (vandaar de term ‘weekmakers’). Ze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Ze komen voor in heel wat verschillende producten zoals voedselverpakking, plastic speelgoed en verf. In verzorgingsproducten worden ftalaten vaak gebruikt als stabilisator voor synthetische parfums. Helaas is het niet verplicht om ze te vermelden op de ingrediëntenlijst aangezien parfum wordt beschouwd als een ‘bedrijfseigen’ ingrediënt.
  2. Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat een verzorgingsproduct langer kan worden bewaard zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. De wetenschap heeft parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. Ook is inmiddels vastgesteld dat methylparabeen kan leiden tot versnelde huidveroudering, huiduitslag en allergie. Op de INCI-lijst zijn parabenen herkenbaar onder de term ‘paraben’, voorafgegaan door methyl, ethyl, propyl en butyl.
  3. UV-filters zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofeno en ethylhexylmethoxycinnamaat hebben een hormoonverstorende werking.

Nog enkele schadelijke stoffen die je beter kunt vermijden…

Als je toch de moeite doet om je verzorgingsproducten te ‘screenen’ op de mogelijke aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen, dan is het goed om ook even te letten op andere ingrediënten waarvan is aangetoond dat ze de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken. De belangrijkste stoffen om in de gaten te houden zijn minerale oliën, Methylisothiazolinone, sulfaten en kunstmatige parfums.

  1. Minerale oliën en petroleumderivaten zijn vooral terug te vinden in lotions en crèmes. Ze laten een laagje achter op de huid waardoor deze zachter en soepeler aanvoelt. Dit kan er echter ook voor zorgen dat de poriën worden afgesloten waardoor de huid minder goed kan ademen en geen afvalstoffen kan afvoeren. Ook kunnen minerale oliën leiden tot huidirritaties, allergieën en puistjes. Op de ingrediëntenlijst zijn minerale oliën en petroleum-derivaten te herkennen als: petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.
  2. Methylisothiazolinone (MI) wordt gebruikt als alternatief voor parabenen, vaak in combinatie met methylchloroisothiazolinone (MCI). Vooral de combinatie van deze twee stoffen blijkt contactallergieën uit te lokken, ondanks de veiligheidsmarge die al eerder op basis van wetenschappelijk onderzoek werd vastgesteld.
  3. Sulfaten zorgen voor het schuimende en ontvettende effect van producten zoals shampoo, gezichtsreiniger of douchegel. Het nadeel ervan is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor kan de barrièrefunctie van de huid worden verstoord, met irritaties en uitdroging als gevolg. De belangrijkste synthetische sulfaten die terug te vinden zijn op de ingrediëntenlijst zijn Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, TEA Lauryl Sulfate en TEA Laureth Sulfate.
  4. Kunstmatige parfums zijn geurstoffen die worden gebruikt omdat ze goedkoper zijn dan natuurlijke parfums. Ze kunnen echter allergische reacties veroorzaken, zoals huiduitslag en irritaties. Kunstmatige geurstoffen vind je op de ingrediëntenlijst vaak aangeduid met: parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsam peru. Helaas wordt de term parfum ook gebruikt bij natuurcosmetica waar uitsluitend natuurlijke etherische oliën worden gebruikt als geurstof.

CHECK JE COSMETICA PRODUCT!

Think Dirty app

Dit is een app met een productzoeker die jou kan vertellen of de producten die je momenteel gebruikt wel ‘schoon’ zijn. Staat jouw product er nog niet bij dan kan je deze inscannen en gaan ze voor je aan de slag. Ze geven ook productsuggesties.


EWG’s Skin Deep

In deze zoekmachine kan je elk ingrediënt die in de verplichte INCI lijst van je product staat afzonderlijk opzoeken. Je krijgt dan een veiligheidsindicatie en een functiebeschrijving.
De Environmental Working Group is een non-profit, niet-partijgebonden organisatie die zich inzet voor de bescherming van de volksgezondheid en het milieu. Met baanbrekend onderzoek en publicaties hierover, stimuleert EWG de consument kritisch te kiezen en aan te zetten tot maatschappelijke betrokkenheid.


FoodWatch

Deze campagneorganisatie zonder winstoogmerk komt als ‘voedselwaakhond’ op voor het recht van de consument. De samenstelling van levensmiddelen, maar ook van verzorgingsproducten blijkt niet altijd te overeen te komen met wat er op de verpakking staat. Teken de petities en help mee aan eerlijke informatie over producten die niet misleidend is.