Bindweefselmassage is een intensieve huidverbeterende massage in kuurverband om de huidconditie te verbeteren. Verklevingen worden los gemaakt en de doorbloeding zal verbeteren. Tevens wordt de aanmaak van collageen en elastine vezels bevorderd.

Indicaties: verslapte huid, slecht doorbloede huid, onzuivere huid en rosacea (in de volksmond ‘couperose’).

Alhoewel de behandeling zelf geen pijn mag doen, is direct na een bindweefselmassage de huid wat roze en voelt strak.

Het resultaat is de volgende dag direct waar te nemen.

Een wordt intensief aan de kuur begonnen, waarna de intvervallen steeds langer duren. Bijvoorbeeld de eerste 2 weken tweewekelijks, waarna 5 weken lang wekelijks. Vervolgens nog 3 keer om de week en om de conditie te onderhouden is het raadzaam om maandelijks terug te komen.

Bindweefselmassage technieken geven prikkels op de weefselherstellende cellen in de huid. Fibroblasten maken collageen en elastine vezels aan en mastcellen laten vochtbindende en immuniteit verhogende stoffen vrij die de huidconditie verbeteren. Daarnaast worden beginnende cross-links in het bindweefsel los gemasseerd waardoor rimpels verminderen en de huid weer soepel en veerkrachtig wordt.

Ook echte huidproblemen zoals acné en rocasea verbeteren aanzienlijk.

De cosmetische huidverbeterende massage zoals de huidtherapeut deze uitvoert begint met bindweefselmassage op zenuwsegmenten op de rug om het lichaam in de ‘herstel-modus’ te brengen waarna binweefselgrepen, pincements en effleurages in het gezicht worden toegepast.

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, mag de massage niet pijnlijk zijn, maar is ze wel stevig en stimulerend.

Rond 1930 is deze manier van behandelen door heilgymnasten ontwikkeld en wordt in de fysiotherapie veelvuldig gebruikt.