Ontharen
Schoonheidsspecialist, Stylist, Visagist & Hairstylist

ONTHAREN

Waxen of harsen zijn manieren om haren in zijn geheel uit de haarfolikkel te trekken. Een nieuwe haar moet dan helemaal opnieuw gemaakt worden waarna het begint met groeien. Deze is dan na ongeveer 10 dagen weer iets boven het huidoppervlak aanwezig, hetzij nauwelijks zichtbaar, met een zacht haarpuntje en vaak wat minder sterk en stevig dan voorheen.

Na 5 tot 6 weken is het dan wenselijk om opnieuw te harsen.

Door scheren zijn haren - in tegenstelling tot harsen - vaak al na 2 dagen zichtbaar. Omdat de haren hierbij worden afsneden zijn ze daarnaast ook voelbaar. Dit komt door de scherpe puntjes die door het scheren zijn ontstaan.

Gemiddeld groeien haren 0,25mm per dag. Dit verschilt iets per persoon. Om te kunnen harsen is minimaal 5mm nodig om de haren goed kunnen pakken. Er is dus gemiddeld 3 tot 4 weken haargroei nodig na het scheren om te kunnen harsen.

Sugar wax

Minder bekend in Noord - Europa, maar de meest gangbare methode in de wereld, is de uit het oude Egypte afkomstige ontharingstechniek met suiker.

Body Sugaring of Sugar Waxing, is een zachte, veilige methode om alle delen van het lichaam te ontharen met een suikerpasta. De suiker wordt verwerkt met citroen om de substantie werkbaar en houdbaar te maken.

Suikerhars kleeft minder aan de huid, maar beter aan de haren waardoor haren beter worden meegenomen en de huid minder wordt belast. Ook kortere haren worden meegenomen en en omdat haren minder makkelijk afbreken is er nadien minder last van ingegroeide haren. Gevoelige huiden kunnen nu ook worden geharst, mede omdat de temperatuur lager is dan traditionele hars en er verder geen toevoegingen nodig zijn.

Het kan op het hele lichaam worden toegepast: op benen, billen, bikinilijn, armen, nek, rug en gezicht en de methode is geschikt voor alle huidtypen.

Er wordt alleen met de handen gewerkt, strips, spatels en intensieve reinigers zijn niet meer nodig.

Restanten laten zich heel makkelijk met water verwijderen.

Body Sugaring:

Oksels €17,50

Bikinlijn €22,50

Onderbenen, armen of rug €25,-

Hele benen €50,-

Harsen

Colofonium, of pijnhars, is vanwege zijn kleverigheid het hoofdbestanddeel in de traditionele ontharingshars. Deze wordt geproduceert in naaldbomen om bescherming te bieden wanneer de bast van de boom beschadigd raakt tegen virussen en invloeden van buiten af. Toevoegingen zijn nodig om het product werkbaar en houdbaar te maken.

Door verwarming kan de hars vloeibaar worden aangebracht.

Om te ontharen worden er grofweg twee typen hars gebruikt:

  1. Striphars

Deze hars is vloeibaar na verwarming, kleeft krachtiger en is geschikter voor grote opoervlaktes. Met behulp van een strook stof, of 'strip' die op de dunne laag hars wordt geplakt, wordt deze er in èèn keer afgetrokken.

  1. Was of wax

Was als toevoeging maakt het smeltpunt hoger waardoor het na afkoeling zijn stroperigheid en kleverigheid verliest. De hars klemt zich om de haren heen en kan er zonder hulpmiddel vanaf worden getrokken. Deze techniek is voor gevoelige huiden en kleinere oppervlaktes geschikter dan striphars.

Harsen:

Oksels €15,-

Bikinlijn €17,50

Onderbenen, armen of rug €20,-

Hele benen €35,-