Duurzame producten en werkwijze
Schoonheidsspecialist, Stylist, Visagist & Hairstylist

DUURZAAM & GEZOND

Sparkle 4 All is er voor alles!

I'ts all in the name: In lijn van waar 'Sparkle 4 All' voor staat waarborgt de bedrijfsvoering sinds de start in 2001 een maatschappelijk verantwoorde en duurzame werkwijze, is dier- en milieuvriendelijk en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.


Naast het werken met biologische merken zijn bijvoorbeeld de wattenschijfjes, tissues en wattenstaafjes van 100% biologische katoen en hebben de papieren disposables een FSC keurmerk. Schoonmaakproducten en wasmiddelen zijn van het merk Ecover.

Hormonen in de war, het ontstaan van allergieën en verhoogd risico op borstkanker


Je hoort en leest er steeds vaker over: hormoonverstorende stoffen, in het Engels EDC’s of endocrine disrupting chemicals genoemd. Dit is een verzamelnaam voor heel wat verschillende synthetische stoffen, zoals ftalaten, parabenen en bisfenolen, die in tal van producten terug te vinden zijn, zoals pesticiden, verf, plastic, huishoudproducten en cosmetica. De wetenschap heeft aangetoond dat deze stoffen zich in je lichaam kunnen gaan gedragen als hormonen, of -net het omgekeerde- de werking van je hormonen kunnen gaan blokkeren. Hierdoor kan je hele hormonale systeem verstoord raken, met mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid, obesitas, diabetes, borst- en prostaatkanker en nog heel wat andere aandoeningen.

 

Wat zijn de belangrijkste hormoonverstoorders in cosmetica?

De belangrijkste stoffen die vandaag in cosmetica worden beschouwd als hormoonverstoorder, kun je in 3 groepen verdelen: ftalaten, parabenen en UV-filters. In sommige gevallen (helaas niet altijd) kun je deze herkennen op de ingrediëntenlijst van de producten die je koopt of misschien al in je badkamerkastje hebt staan. Het loont dus zeker de moeite om al je verzorgingsproducten aan een kritische blik te onderwerpen!

1. Ftalaten

Ftalaten worden vaak aan plastic  toegevoegd om het soepeler te maken (vandaar de term 'weekmakers'). Ze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Ze komen voor in heel wat verschillende producten zoals voedselverpakking, plastic speelgoed en verf.  In verzorgingsproducten worden ftalaten vaak gebruikt als stabilisator voor synthetische parfums. Helaas is het  niet verplicht om ze te vermelden op de ingrediëntenlijst  aangezien parfum wordt beschouwd als een ‘bedrijfseigen’ ingrediënt.

2. Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat een verzorgingsproduct langer kan worden bewaard zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. De wetenschap heeft parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. Ook is inmiddels vastgesteld dat methylparabeen kan leiden tot versnelde huidveroudering, huiduitslag en allergie. Op de INCI-lijst zijn parabenen herkenbaar onder de term ‘paraben’, voorafgegaan door methyl, ethyl, propyl en butyl.

3. UV-filters

Synthetische UV-filters, zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofeno en ethylhexylmethoxycinnamaat  hebben een hormoonverstorende werking.


Nog enkele ingrediënten die je beter kunt vermijden…

Als je toch de moeite doet om je verzorgingsproducten te ‘screenen’ op de mogelijke aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen, dan is het goed om ook even te letten op andere ingrediënten waarvan is aangetoond dat ze de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken. De belangrijkste stoffen om in de gaten te houden zijn minerale oliën, Methylisothiazolinone, sulfaten en kunstmatige parfums.

1. Minerale oliën en petroleumderivaten

Minerale oliën zijn vooral terug te vinden in lotions en crèmes. Ze laten een laagje achter op de huid waardoor deze zachter en soepeler aanvoelt. Dit kan er echter ook voor zorgen dat de poriën worden afgesloten waardoor de huid minder goed kan ademen en geen afvalstoffen kan afvoeren. Ook kunnen minerale oliën leiden tot  huidirritaties, allergieën en puistjes. Op de ingrediëntenlijst zijn minerale oliën en petroleum-derivaten te herkennen als: petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.

2. Methylisothiazolinone (MI)

Wordt gebruikt als alternatief voor parabenen, vaak in combinatie met methylchloroisothiazolinone (MCI). Vooral de combinatie van deze twee stoffen blijkt contactallergieën uit te lokken, ondanks de veiligheidsmarge die al eerder op basis van wetenschappelijk onderzoek werd vastgesteld.

3. Sulfaten

Deze stoffen zorgen voor het schuimende en ontvettende effect van producten zoals shampoo, gezichtsreiniger of douchegel. Het nadeel ervan is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor kan de barrièrefunctie van de huid worden verstoord, met irritaties en uitdroging als gevolg. De belangrijkste synthetische sulfaten die terug te vinden zijn op de ingrediëntenlijst zijn Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, TEA Lauryl Sulfate en TEA Laureth Sulfate.

4. Kunstmatige parfums

Deze geurstoffen worden gebruikt omdat ze goedkoper zijn dan natuurlijke parfums. Ze kunnen echter allergische reacties veroorzaken, zoals huiduitslag en irritaties. Kunstmatige geurstoffen vind je op de ingrediëntenlijst vaak aangeduid met: parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsam peru. Helaas wordt de term parfum ook gebruikt bij natuurcosmetica waar uitsluitend natuurlijke etherische oliën worden gebruikt als geurstof.

Skin Deep en de Think Dirty app werken met on-line productzoekers die jou kunnen vertellen of de producten die je momenteel gebruikt je gezondheid bedreigen.

Elk ingredient van je product word uitvoering omschreven.

Check je product!

NATRUE is het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica. Het biedt de garantie dat:

1. Een product gemaakt is van uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten;

2. De hele productieketen mens- en natuurvriendelijk is;

3. Producten niet getest worden op dieren.

 

Een product met een NATRUE-label is volledig vrij van:

 • Synthetische geur- en kleurstoffen, of bewaarmiddelen;
 • Siliconen of afgeleiden, noch afgeleiden van petroleum (paraffine, peg, -propyl, alkyl, etc.);
 • Genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

 

NATRUE hanteert 3 niveau's om het bio-aandeel in natuurlijke verzorgingsproducten te bepalen:

 • Natuurcosmetica
  Bevat uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten
 • Natuurcosmetica met bio-aandeel
  Bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 70% aan biologische ingrediënten
 • Biocosmetica
  Bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 95% aan biologische ingrediënten.

EWG

De missie van de Environmental Working Group is om mensen te helpen gezonder te leven in een gezonder milieu. Met baanbrekend onderzoek en publicaties hierover, stimuleert EWG de consument kritisch te kiezen en aan te zetten tot maatschappelijke betrokkenheid.

Het is een non-profit, niet-partijgebonden organisatie die zich inzet voor de bescherming van de volksgezondheid en het milieu.

FoodWatch

Deze onafhankelijke organisatie komt op voor het recht van de consument. In veel voedselproducten, maar ook verzorgingsproducten blijkt niet te zitten wat er op de verpakking staat. Teken de petities en help mee aan eerlijke informatie over voeding.